Werken aan concrete IV oplossingen om zorgvuldig en snel recht te doen aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire

Aanleiding
Naar aanleiding van de toeslagenaffaire is de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) opgericht. UHT is er voor gedupeerde gezinnen. Zij biedt erkenning en herstelt ruimhartig het onrecht dat hen is aangedaan. Om deze complexe taak te ondersteunen, is binnen UHT het team Informatievoorziening (IV) verantwoordelijk voor een optimale informatievoorziening.
Samenwerking binnen UHT
Simone is dagelijks aan de slag bij UHT. "Met een team van meerdere business analisten werken we dagelijks samen met diverse andere teams, zoals de uitvoerende teams (de werknemers die contact hebben met de ouders), procesregisseurs, data-analisten, communicatiespecialisten en juridische adviseurs. We zijn adviseur voor de inrichting van de digitale bedrijfsprocessen en de daarvoor benodigde informatievoorziening. We denken mee over hoe het (geautomatiseerde) proces het beste kan bijdragen aan de hulp voor gedupeerden", aldus Simone. De grootste uitdaging is te zoeken naar de meest effectieve oplossing in geautomatiseerde, semi-geautomatiseerde en handmatige werkwijzen. Een advies hierover leidt vervolgens tot beslissingen in de keten. Simone: "een uitdaging hierin is de balans zoeken tussen automatiseren (snelheid) en persoonlijke behandeling en contact met de gedupeerden”. We streven ernaar dat aanvragen voor compensatie, daar waar mogelijk, automatisch verwerkt worden. Simone: " Dat doen we omdat het de kans op fouten verkleint en beslissingen later beter terug te vinden zijn." Steeds met het doel gedupeerden zorgvuldig en zo snel als mogelijk te kunnen helpen. Belangrijk hierbij is dat de IV oplossing voldoet aan de behoeften van ouders, kinderen en nabestaanden. En aan de eisen van de organisatie, de gebruikers en de complexe en veranderende wet- en regelgeving.
Ontwikkeling van functionele eisen en applicaties
Als het proces en de IV ondersteuning daarin helder is, is het onze rol om deze processen te vertalen naar functionele eisen, zodat een team van developers kan bouwen aan oplossingen die de herstelprocessen ondersteunen. Simone: "Samen met de UX-designers ontwikkelen we ontwerpen voor de applicaties die door de uitvoerende teams zullen worden gebruikt. We begeleiden de implementatie van de nieuwe functionaliteiten, en testen deze op juistheid en bruikbaarheid. Na de ontwikkeling van de applicatie door de developers wordt deze in gebruik genomen door de uitvoering.”
"Iedere keer is het weer een fijn moment als we na maanden werk gaan starten met een regeling en gezinnen kunnen gaan compenseren, waarbij de gebouwde applicatie een grote ondersteunende rol speelt", sluit Simone af.