Regelgeving Redefined: Agile werken binnen toekomstgericht netbeheer

Binnen een van de grootste netbeheerders van ons land is de behoefte ontstaan om meer Agile te gaan werken. De opdrachtgever staat voor een grote opgave en is verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van het elektriciteits- en gasnet in west Nederland. Door nieuwe wet- en regelgeving omtrent particuliere aansluitingen en tijdige communicatie naar de klant, is snelheid en flexibiliteit van cruciaal belang.

De rol van de Fitlancer is het neerzetten en continu verbeteren en in lijn brengen van alle relevante werkwijzen, processen, systemen en rapportages van de netbeheerder met deze nieuwe regelgeving. Dit gebeurt middels de Scaled Agile (SAFe) methode.

Rol ElastIQ-Connect
Onze Fitlancer Tessa Voswijk richt zich als Epic Owner op het verbinden van de betrokken Business en IT-teams binnen deze opdracht zodat projecten binnen scope van tijd, middelen en geld blijven en ingezet wordt op maximale waarde voor de organisatie. Deze rol heeft grote impact op zowel klant als medewerker en vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Tijdens de start van het project heeft Tessa een multidisciplinair team samengesteld. De opdrachtgever werkt met het Scaled Agile Framework (SAFe). Vanuit de input door de verschillende stakeholders is vervolgens een aantal scenario’s in kaart gebracht. Uiteindelijk is gekozen voor een impact scenario waarin innovatie de katalysator is voor de dienstverlening.  Een voorbeeld van een project is een track en trace-pagina met updates over de planning. Daarnaast loopt er een initiatief waarbij voor meer typen aansluitingen de klant in staat wordt gesteld om zelf een datum in te plannen voor het realiseren van zijn/haar aansluiting. Zo worden klanten sneller geholpen en kan klantfeedback snel worden opgepakt en verwerkt. Met deze Agile aanpak is transparantie gecreëerd over wat een klant kan verwachten over wanneer zijn of haar aansluiting wordt uitgevoerd, wat het klantgemak zal verhogen.

Resultaat
Door de toevoeging van Tessa aan het team is er structurele invulling op de Epic Owner rol en wordt er continu verbeterd op korte deelprojecten. Er wordt nu volledig gewerkt met de SAFe-methodiek zodat flexibel ge-update en bijgeschaafd wordt op verbeter initiatieven en daily business topics.
De volgende stap is de implementatiefase waarin de uitgewerkte initiatieven in de praktijk worden gebracht. Focus in deze fase ligt op changemanagement en continu verbeteren wat een nieuwe dimensie zal geven aan deze opdracht. Zo is Scaled Agile de katalystor richting meer toekomstbestendig netbeheer.

World Of Data