Innovatie versnellen door Agile/Scrum

Samen maken we Nederland nog mobieler.

En om de vraag naar snel, comfortabel en duurzaam openbaar vervoer bij te benen, wordt Agile/Scrum ingezet als innovatieversneller. Benieuwd hoe ElastIQ-Connect dit doet?
 
Onze Scrummaster legt uit:
 
De functie van openbaar vervoer is in onze samenleving niet meer weg te denken. Elke dag worden duizenden passagiers vervoerd van A naar B, en werken achter de schermen honderden medewerkers aan de beste reisbeleving van haar klanten. Dit gaat al lang niet meer enkel over het vervoer per trein, tram, bus of metro. De focus van vervoersbedrijven richt zich tegenwoordig op de totale reisbeleving, van deur tot deur.
 
Om tot deze product/dienstinnovaties te komen is veel inspanning en creativiteit nodig en moeten vaak meerdere disciplines (business owners,analysten, marketeers, product owners, IT etc) samenwerken om tot het gewenste resultaat te komen. Door het grootschalige toepassing/nog meer stimuleren van de Agile/Scrum werkwijze faciliteert deze in het neerzetten van steeds betere producten/diensten, in kortere tijd met meer kwaliteit. Vanuit ElastIQ zijn wij betrokken bij twee toonaangevende innovaties rondom de OV fiets namelijk:
 
> Het uitgeven van OV fietsen middels onbemenste uitgifte stations 
> De uitrol van ‘de nieuwe key’ wat zorgt voor de opening middels de OV chipkaart.
 
De rol van een totaal overzienende Scrum Master binnen deze verschillede teams is essentieel binnen de innovatie strategie. In deze rol faciliteer onze Fitlancer als coach de dagelijkse scrum methodiek optimaliseert dat de teams maximaal gefocuessed hun werk kunnen doen.

Het fungeren als eerste aanspreekpunt voor het team, zorgen dat de daily business gewaarborgd blijft en managed verstoringen van buitenaf, zogenaamde ‘impediments’ weg bij de teamleden.
 
Een mooie bijkomstigheid is dat we mogen meedenken bij het doorvoeren van veranderingen op organisatieniveau door het delen van best-practices uit de teams. Hierdoor zijn we continue in gesprek met de directe project teams, maar ook met andere betrokken stakeholders in alle lagen van het bedrijf. Een echte spin-in-het-web functie.
 
Resultaat
 
Door het werken met Agile/Scrum vanaf start is in korte tijd veel meer innovatie tot stand gebracht dan voorheen werd bereikt met de traditionele projectaanpak. Verbeteringen in alle lagen van de dienstverlening van NS zorgen voor een betere reisbeleving van haar klanten, en gebruikerstevredenheid van het OV schiet omhoog. Door snellere innovatie wordt daarnaast kosten bespaart en worden projecten niet ellenlang doorgetrokken om er vervolgens achter te komen dat nieuwe innovatie alweer nodig is.
 
De volgende stap is het behalen van meer Agile/Scrum volwassenheid over alle innovatie teams binnen NS. De toepassing van scaled agile methodieken als team kwartaalplanningen laat zien dat het grootste vervoersbedrijf van Nederland hierin nog steeds op het juiste spoor zit.
 
 
 

World Of Data